Вести
Секој ден во 18,00 и 22,00 часот објективно и навремено Ве информираме за најважните настани во Кочани и регионот.
На денешен ден
На денешен ден е кратко потсетување на настаните што се случиле пред многу години и столетија. Се емитува секој работен ден пред информативната емисија Вести, а во викендите пред емисијата Магазин.
Естрада плус
Естрада плус е забавно-музичка емисија посветена на случувањата на македонската, балканската, па и светската естрада. Се реализира во соработка со телевизијата ИНТВ од Австралија. Емисијата се емитува од понеделник до петок во 17,30 ч., а репризно во 21,30 ч.
Православна ризница
Православна ризница е емисија посветена на информирањето и едуцирањето на верниците за животот според принципите и духот на православното црковно устројство. Емисијата се емитува премиерно секој понеделник во 20.30 часот, а репризно во вторник од 18.40 и сабота од 13.40 ч.

Ucebna-Godina-Kraj07.06.2013 За 3068 основци и 1383 среднисти од Кочани заклучно со денешниот ден заврши учебната 2012 – 2013 година. Матуранти се 443. Основците и средношколците имаа 180 училишни денови, а матурантите за 14 помалку вкупно 166. Советниците за образование учебната година што измина ја оценуваат како успешно завршена.

-Генерално учебната година заврши успешно. Различни беа очекувањата на учениците, наставниците, локалната самоуправа и Министерството за образование , но можеме да констатираме успешен крај на годината. Инаку учебната година според календарот за основни и средно образование со вкупно 180 училишни денови завршува денеска на 7 јуни. Останува екстерното да заврши во понеделник, истакна Голубина Ѓеорѓиева, советник за образование во Општина Кочани.

Повеќе...

fax2

07.06.2013  Технолoшко-металуршкиот факултет од Скопје и оваа година во огласот за запишување нови студенти планира бруцоши за дисперзираните студии во Кочани.

80 слободни места за старт во високошколското образование им стојат на располагање на средношколците од Кочанско и поширокиот регион. Сите тие ќе мжат да стекнат факултетска диплома на насоката за конфекциско инженерство. 40 од слободните места се во редовната квота со плаќање надоместок од 100 евра. По 20 места има за нови редовни студенти со кофинансирање и за вонредни студенти. Првите треба да платат 100, а вонредните 400 евра.

Минатата година беше покажан исклучително слаб интерес за запишување на овој факултет, односно во сите три уписни рокови се пријави само еден студент. Поради економичност на трошоците и неисплатливост за одржување на наставата, во практиката насоката за конфекциско инженерство во Кочани не заживеа.

Повеќе...

konfekcii

07.06.2013  Тежок период му претстои на текстилното  производство во целиот источен регион од државата. Намалените нарачки од западноевропските купувачи ги влошуваат состојбите кај сите производители кои најавуваат дури и отпуштање на дел од вработените.

Со оглед дека 99 отсто од текстилните фирми кај нас работат на лон-принцип, доаѓа до опаѓање на акумулацијата и заработката, заради што сопствениците се принудени да го скратуваат трошокот за плати, односно да го намалуваат бројот на работниците.

- Од моите контакти  со продавачите на репроматеријал  кои се присутни во Македонија, нивните изјави се дека имаат некаде од 20-25% намалување на продажбата на репроматеријали, конец, копче, физелин и така натаму, што на некој начин тоа го потврдува. Бројката на вработени се менува, затоа што веќе се започнати отпуштања, а најавите на нашите колеги дека во следниот период е дека во однос на тоа ќе дојде до зголемување, рече Венцислав Филипов, член на управениот одобор на текстилен  кластер.

Повеќе...

407.06.2013 55 жени Ромки од Кочани се вклучени во проектот за доквалификација за Општините од Источна Македонија во кои е вклучена и Општина Кочани. Носители на проектот е Општина   Делчево, но во него се вклучени и Кочани, Виница, Штип, и Радовиш.

Формираната лоби група на Ромскиот информативен центар ги организира и информира жените Ромки од Кочани за работилниците. Имајќи предвид дека поголем процент од Ромките се без никакво или само основно образование и дека поголемиот број се зафатени со домашни обврски, целта на проектот е да им се каже дека и тие имаат право да се информираат за тоа како и на кој начин да отворат свој бизнис или барем да ги истакнат своите бизнис идеи, информираше Сабина Рамаданова, локален координатор на проектот од Ромскиот информативен Центар од Кочани.

Повеќе...

Poskapuvanje-Hrana-107.06.2013 Црни се прогнозите за глобалното производство и фрапантниот раст на цените на храната. Драстично поскапување на храната за 40 % , прогнозира Организацијата за храна и земјоделски производи. Поскапувањето на храната е последица на зголемената побарувачка за храна. Цените на прехранбените продукти ќе пораснат за 40 %, а рапидно ќе расте цената на месото и на житарките. Причината за бавниот раст на производството и продуктивноста и затоа владите треба да изнајдат начини да им овозможат на земјоделците пристап до технологијата, за да се зголеми производството.

Влијание на цените имаат и факторите што предизвикуваат се побавен раст на земјоделските производи, а тоа се намалените плодни површини, поскапото производство и проблемите со климата. Ова се нови ценовни шокови за граѓаните на и онака намалената куповна моќ.

Повеќе...

Prskanje-Komarci206.06.2013  Прскањето против комарците продолжува и годинава. Локалната самоуправа на Кочани во соработка со Центарот за јавно здравје ќе ја реализира првата фаза од планираната дезинсекција против здодевните инсекти.

Третманот ќе се реализира в понеделник и вторник, идната недела, во периодот меѓу 23 и 5 часот. Иако претходно се најавуваше заедничка акција на сите општини преку Центарот за развој на источниот регион, сепак таков договор не се постигна.

- Општина Кочани самостојно го организира прскањето против комарците, односно уништувањето на комарците и другите инсекти, на два начини. Едниот е од земја, каде што ќе имаме четири такви дејствувања и едно авинско. Површината што ќе се третира од земја ќе биде 300 хектари, а онаа што ќе биде од авион е 1500 хектари, рече Ратко Димитровски, градоначалник на Општина Кочани.

Повеќе...

meteopati06.06.2013 Во последните десетина г годишните времиња се менуваат без преодни периоди, а дневните разлики во температурата понекогаш 10 или 15 степени. Метеоролошките услови имаат влијание здравје на голем број кочанци, кои периодов се жалат на здравствени тегоби

-Најмногу се жалат на главоболки, болки во градите, намалена циркулација во екстремитетите и болки во зглобовите. Препорака до пациентите е редовно да ја земаат терапијата и да доаѓаат на контроли-рече д-р Марија Мирчовска, интернист.

На временските осцилации, помалку или повеќе, реагираат сите, но најтешко ги поднесуваат хроничните болни. Наспроти редовното земање на пропишаната терапија, симптомите на основната болест се засилуваат, а метеопатските тешкотии се поизразени и кај жените во менопауза.

Повеќе...

lekari306.06.2013 Министерството за здравство ја објави листата на најдобро рангирани 80 доктори за месец март , оваа година, кои ги исполнуваат соодветните критериуми за наградување според системот за плаќање по успешност. Од кочанската општа болница на листата се најдоа

д-р Марија Мирчовска специјалист - интернист од интерно одделение и д-р Стојка Стаменкова , специјалист - педијатар во детското одделение.

-Јас сум задоволна од наградата и пријатно сум изненадена, но морам да кажам дека наградата не е само моја заслуга, туку ние тука работиме тимски, така да наградата е заедничка, истакна д-р Марија Мирчовска, најдобро рангиран лекар за месец март 2013.

Повеќе...

Most-Lesna-Industrija-3

06.06.2013 Општина Кочани планира изградба на армирано-бетонски мост преку десниот магистрален канал на хидросистемот “Брегалница“.

Објектот ќе биде составен дел од улицата “560“ што се наоѓа во зоната Лесна индустрија. Преку него треба да се обезбеди безбеден премин на пешаци, лесни и тешки товарни возила кон просторот што Локалната самоуправа планира да го продава на поодделни парцели за изградба на деловни објекти.

Засега на овој дел постои премин преку каналот, но тој не може да ги исполни потребните услови за безбедно одвивање на сообраќајот, ниту со носивоста, ниту со ширината. За реализацијата на новото инфраструктурно решение веќе е објавен јавен тендер за избор на најповолен изведувач, а пријавувањето трае до крајот на неделата.

Повеќе...

Ulica-Goce-Delcev-Orizari2

06.06.2013  Улицата “Гоце Делчев“ во Оризари треба да добие нов асфалтен слој. Техничкиот проект веќе е изготвен, ставен е во приоритетите за изградба на инфраструктура во општината и сега се бараат финансиски извори.

Една од можностите да се обезбедат пари се гледа преку „Програмата за финансиска поддршка за руралниот развој за 2013 година“ за што Локалната самоуправа се подготвува да аплицира. Притоа предвид е земена мерката 321 што се однесува на подобрувањето на квалитетот на животот во руралните средини. Финансиер на програмата е Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделието и руралниот развој.

Како  носител на проектот, се предивудва Локалната самоуправа да обезбеди дел од средствата од буџетот на Општината, преку Програмата за локални патишта и улици. Со оглед што терминот за поднесување апликација е до 3 јули, во Општината забрзано се одвиваат активностите да се запази рокот.

Повеќе...

ПРОСТА И СТРОГА МАКЕДОНСКА ПЕСНА - 100 г. од раѓањето на Блаже Конески
__ ЗАГАДЕНОСТ НА АМБИЕНТАЛНИОТ ВОЗДУХ __ EAQI - European Air Quality Index е мерка која прави сума на сите измерени вредности од сензорите на државната мерна станица на ул. „Глигор Апостолов - Гочо“ во дворот на СОУ “Љупчо Сантов“. Покажува загаденост според Европската скала за AQI од 0 до 100, при што колку е повисока мерката, толку е позагаден воздухот.
giweather joomla module
Најчитани статии во последните 30 дена
Најчитани статии по месеци
Најчитани статии по години


Имаме присутни 52 гости и нема членови


web counterqr code